Als klein kind riep ik bij de groenteboer al; witlof!!, als mijn moeder vroeg wat ik graag wilde eten. Ik, Eefje, 33 jaar, vind het tot op de dag van vandaag nog steeds heerlijk. Ik eet het vaak met pasta en een dragon-kerrie kaassaus. Maar nog vaker eet ik het als salade. Al 10 jaar deel ik lekkere recepten, inspiratie voor in de keuken en leuke (food)tips voor Leiden; de stad waar ik geboren ben en nu 11 jaar met veel plezier woon. Lijkt dat je leuk? Kom mij dan gezellig volgen (@eefsfood).
Ps. in oktober 2024 komt mijn eerste bakboek ZOETE ZOOI. uit.
Ingrediënten
Krieltjes:
500 gram vastkokende krieltjes met schil, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel kerrie, 1/2 theelepel gedroogde tijm
Sausje:
3 flinke eetlepels kwark, 1 flinke eetlepel mayonaise, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1/2 teen geraspte knoflook
Salade:
2 stronken witlof, 2 middelgrote eieren, 1 middelgrote tomaat (in blokjes), 60 gram belegen of oude komijnekaas (in blokjes), 20 mini augurkjes (gehalveerd), Halve appel (in blokjes), 1/2 rode ui (in dunne ringen), handje walnoten (grof gehakt), 2 eetlepels gewelde rozijnen, extra fijngesneden bieslook
Dressing:
2,5 eetlepels kwark, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel grove mosterd, 1/2 theelepel kerriepoeder, 1/4 theelepel knoflookpoeder, peper & zout naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
Zet een ruime pan water op het vuur met een snuf zout en breng dit aan de kook. Was de krieltjes en kook deze 10 minuten voor. Maak ondertussen een mengsel van de olijfolie, kerrie, tijm en het zout. Giet de krieltjes af en meng goed met de olie op een bakplaat en bak goudbruin in 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schud of schep af en toe om.
Terwijl de krieltjes in de oven staan, maak je het sausje door alle ingrediënten door elkaar te mengen en breng op smaak door nog wat peper en zout toe te voegen. Doe hetzelfde voor de dressing. Handig om dit in een afsluitbaar potje te doen, zo kun je het makkelijk tot een dressing schudden. Vergeet ook hier geen peper en zout.
Zet ondertussen een pannetje op met water en kook 2 eitjes zacht in 6 minuten.
Snijd nu ook alles voor de salade. Haal de buitenste bladeren van de witlof, snijd in de lengte door en snijd het hart uit de witlof. Maak er daarna dunne reepjes van. Snijd de tomaat doormidden, haal het vruchtvlees eruit (dit kan weg, anders wordt je salade te nat). Hoe je de rest het beste kunt snijden vind je terug bij de ingrediëntenlijst.
Doe alle ingrediënten voor de salade bij elkaar en schep hier de dressing doorheen. Serveer deze samen met de krieltjes op een bord, halveer de eitjes, maak af met extra verse bieslook en vergeet de saus niet. Eet smakelijk!
Ga op pad in de Streek!
-
Routes
-
Het water op
-
Een culturele ontdekking